ДИНАМИКА ПРОСТОРА И ФОРМЕ – Александар Брзаковић

Ако је комуникација, као основно средство споразумевања, динамичан процес којим се садржај преноси симболима од једне особе до друге, онда се може рећи да је функција дизајна да доведе комуникацију на ниво чула, односно да пробуди визију. Естетика додатно добија на значају услед обједињавања симболике мотива кроз дизајн ентеријера МЕФ Факултета. На тај начин дат је специфичан спој естетике са једне стране и религије, симболике круга/бесконачности/боја са друге стране.

Три боје доминирају као саставни део комплетног ентеријера. Плава и пурпурна нијанса симболизују боју Исусовог плашта са икона. Плавој боји припада и геометријски облик круга. Бела боја је према Библији симбол божанства и савршенства. Специфично: на заставама и грбовима представља веру и чистоћу. Такође, бела боја, традиционално је повезана са професионализмом и пословношћу.

Круг – иако даје форму, не ограничава. Нема почетак, нема крај, нема углове, ни странице. Представља централну фокусну тачку из које све полази и у којој се све завршава. Круг је приказ слике савршеног космичког ритма. Распоред кругова у логотипу симболизује ћирилично слово Ф (Факултет) док број од једанаест кругова представља све елементе сунчевог система (Сунце, Меркур, Венера, Земља, Марс, Јупитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон и Месец као природни сателит планете Земље).

Појединачно, знак бесконачности се такође налази кроз декоративне елементе у оквиру ентеријера. Футуристички дизајн плафона употпуњује и музичка подлога, звучна инсталација се простире кроз целу дужину ходника, у МЕФ клубу као и у тоалетима.

Симболика логотипа добила је своје место и кроз смену малих и великих кружних облика лед панела на плафону кроз целу дужину ходника на оба нивоа зграде Факултета. Конструкција плафона је уз пурпурну боју објединила и формирала стилизован знак бесконачности кроз аутентичну репетицију облика.

Специфичност чулног брендирања огледа се у обједињавању мотива који постају мисаона веза са брендом. Снага предочене симболике омогућава конекцију са традиционалним вредностима кроз модернистички дизајн – дизајн факултета за 21. век.

Зграда МЕФ Факултета налази се на адреси Јеврејска 24/1 на Дорћолу. Објекат је на два нивоа: први спрат са ходником дужине 60м, садржи пријемни пулт, административни део управе Факултета, професорски кабинет, ИТ кабинет, Слушаоницу, Библиотеку, Студентски парламент, Иновационо-креативни центар, Развојни центар, као и МЕФ клуб. Други спрат садржи амфитеатар и четири слушаонице.

Александар Брзаковић
Студент докторских студија на МЕФ Факултету
Менаџер за иновације и брендирање факултета